MMKs Sven Hovmöller förklarar för intresserade barn på Kemiklubben.
MMKs Professor Sven Hovmöller (i rött) visar och förklarar för intresserade barn på Kemiklubben.

 

När Anne Smitts äldsta barn, Snäckan, var fem år gammal besökte de Tom Tits Experiment i Södertälje under jullovet. Där finns en stor föreläsningssal där varje stol är ett grundämne i det periodiska systemet.

– Snäckan blev så fascinerad och när vi kom hem laddade vi ned det periodiska systemet till iPaden och bara ett par dagar senare kunde Snäckan allt om de olika atomslagens egenskaper, säger Anne Smitt.

Det var så Snäckans kemiintresse väcktes, men i skolan börjar man läsa kemi som eget ämne relativt sent och då föddes idén om en kemiklubb.

Anne Smitt kände sedan tidigare kemiprofessor Sven Hovmöller vid Stockholms universitet, då de arbetat ideellt i samma förening. Hon kontaktade honom med idén om en kemiklubb för nyfikna barn.

I dag är närmare 50 barn i åldrarna 6-13 år med i Kemiklubben, som är ett samarbetsprojekt mellan Stockholms universitet och Mensa GCP, och mellan 15 och 25 barn brukar delta vid träffarna som hålls kvällstid på Stockholms universitet. Barnen lyssnar på en 1,5 timmes föreläsning som Sven Hovmöller håller i och Nils-Erik Nylund från Kemilärarnas Resurscentrum brukar visa experiment.

Förutom att lära sig om kemi så får även dessa barn en möjlighet att träffa andra likasinnade.

– Det är kul att lära sig nya saker om kemi och att få fika med kompisarna i Kemiklubben, säger Snäckan Smitt.

IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige har gjort en film om Kemiklubben som du kan se här: Film om Kemiklubben.